r e k l a m a
r e k l a m a
|
Problemy podologiczne pracowników gastronomii
Klaudia Bąk, Jadwiga Kalicińska, Radosław Śpiewak
Zakład Dermatologii Doświadczalnej i Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków
Sugerowany sposób cytowania: Bąk K, Kalicińska J, Śpiewak R: Problemy podologiczne pracowników gastronomii. Estetol Med Kosmetol 2020; 10: 001.pl
DOI: http://dx.doi.org/10.14320/EMK.2020.001.pl
Summary in English: DOI: 10.14320/EMK.2020.001.en
Streszczenie
Celem niniejszej pracy była analiza częstości występowania problemów podologicznych wśród pracowników w sektorze gastronomii.
Materiał i metody: Badanie polegało na przeprowadzeniu autorskiej anonimowej ankiety online wśród osób należących do grup przeznaczonych dla pracowników gastronomii na portalu społecznościowym Facebook. Kwestionariusz składał się z 25 pytań ukierunkowanych na występowanie zmian skórnych i paznokciowych stóp, ból stóp, kolan lub pleców oraz na czynniki sprzyjające występowaniu problemów podologicznych takie jak wiek, wskaźnik masy ciała, staż pracy, procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy oraz noszone obuwie. Aby ankietowany zakwalifikował się do badania musiał być pracownikiem gastronomii, obejmować wyłącznie jedno stanowisko pracy i pracować w branży minimum rok. Dla każdej ankiety włączonej do badania został obliczony wskaźnik masy ciała (BMI) oraz procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy. Odpowiedzi zostały poddane analizie statystycznej w programie Microsoft Excel za pomocą tabeli przestawnej, obliczeń mediany, średniej i korelacji Pearsona. Wykonano testy Chi2 oraz testy Manna Whitney’a. Analizowano korelacje zależności między poszczególnymi cechami w poszukiwaniu czynników ryzyka problemów podologicznych.
Wyniki: W ankiecie wzięło udział 526 osób z czego 419 zostały włączone do badania. 68,0% pracowników gastronomii deklarowało, że od kiedy pracują w gastronomii miały problem ze stopami, a 18,1% twierdziło, że to praca przyczyniła się do skorzystania z usług podologa, kosmetologa lub kosmetyczki . Najczęstszym zgłaszanym problemem stóp były modzele – stanowiły 48,4% wszystkich zgłoszonych problemów podologicznych. 92,4% pracowników gastronomii zgłosiło dolegliwości bólowe stóp występujące w trakcie lub po pracy, a 65,1% z nich określiło przodostopie jako najbardziej bolesny rejon stopy. 64,2% deklarowało występowanie opuchlizny kończyn dolnych po pracy, z czego 80,7% z nich zgłaszało opuchliznę stóp. Pomiędzy bólem stóp, a BMI wykazano bardzo słabą korelację (r = 0,102, p = 0,037). Nie wykazano istotnych korelacji pomiędzy bólem stóp a wiekiem (r = 0,048, p = 0,326), pomiędzy bólem stóp a stażem pracy (r = 0,066, p = 0,177) oraz pomiędzy bólem stóp a czasem spędzonym stojąc lub chodząc w trakcie pracy (r = 0,068, p = 0,164).
Wnioski: Problemy podologiczne często występują wśród pracowników gastronomii. Najczęstszym problemem skórnym stóp są modzele, a najbardziej bolesnym miejscem stopy jest przodostopie. Ból stóp jest bardziej odczuwalny u osób deklarujących opuchliznę kończyn dolnych występującą po pracy. Osoby zgłaszające wyższą ocenę bólu kolan i pleców wykazują również bardziej nasilony ból stóp.
Słowa kluczowe: podologia, problemy podologiczne, ból stóp, problemy stóp związane z pracą
|
↓ reklama - promocja - polecamy - popieramy - zapraszamy - zachęcamy ↓ |
|
↑ reklama - promocja - polecamy - popieramy - zapraszamy - zachęcamy ↑ |
|
Chcesz przeczytać cały artykuł? Skontaktuj się z nami!
|
r e k l a m a
Bądź na bieżąco - obserwuj nas:
|