Co lekarze estetologii i kosmetolodzy powinni wiedzieć o roli racjonalnego żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych
Małgorzata Schlegel-Zawadzka
Sugerowany sposób cytowania: Schlegel-Zawadzka M: Co lekarze estetologii i kosmetolodzy powinni wiedzieć o roli racjonalnego żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. Estetol Med Kosmetol 2012; 2(2): 39-43. DOI: http://dx.doi.org/10.14320/EMK.2012.008
Streszczenie
W pracy omówiono aktualne wytyczne Światowej Fundacji Badań nad Rakiem na temat zasad prawidłowego żywienia w profilaktyce nowotworów. Poszczególne zalecenia dietetyczne zostały przedstawione w formie zachęt skierowanych do indywidualnych osób, osadzonych w kontekście populacyjnych celów polityki zdrowotnej.
Słowa kluczowe: nowotwory, profilaktyka, żywienie
| Abstract | Reprint (PDF) | DOI: 10.14320/EMK.2012.008
Fragment artykułu:
W bibliograficznej bazie PubMed można znaleźć 16 publikacji odpowiadających na pytanie zadane w tytule [1-16]. Dodanie słowa kluczowego "nutrition" zawęża efekt wyszukiwania do jednej publikacji [5]. Zidentyfikowane
prace koncentrują się w zasadzie na trzech problemach: a) udziału kosmetologów w programach prozdrowotnych w społecznościach afro-amerykańskich, b) występowania nowotworów w grupie kobiet pracujących w gabinetach kosmetologicznych, oraz c) wiedzy na temat nowotworów skóry.
Kwestia programów prozdrowotnych z udziałem kosmetologów została szczegółowo omówiona w artykule, który można znaleźć w bieżącym numerze Estetologii Medycznej i Kosmetologii [17]. Wśród czynników ryzyka związanych z występowaniem nowotworów w grupie zawodowej kosmetologów najczęściej wskazuje się na palenie papierosów, ryzykowne zachowania seksualne oraz narażenie na substancje chemiczne o działaniu mutagennym. Brak jest natomiast prac analizujących zagrożenia zdrowotne związane z nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi i brakiem aktywności fizycznej w tej grupie zawodowej.
W podsumowaniu projektu World Cancer Research Fund można znaleźć zarówno informacje o czynnikach ryzyka, jak i wskazówki na temat zapobiegania nowotworom [18]. Czynniki wpływające na ryzyko powstania nowotworu autorzy opracowania dzielą na globalne, narodowe, lokalne i te odnoszące się do indywidualnych
jednostek. Czynniki ryzyka przyporządkowuje się do uwarunkowań środowiskowych, ekonomicznych oraz społecznych. Przedstawiono ponadto zalecenia profilaktyczne uwzględniające cele dla zdrowia publicznego i rekomendacje dla każdego człowieka indywidualnie, wraz z analizą ich dostępności, przystępności i akceptowalności.
Panel ekspertów World Cancer Research Fund wyróżnił cztery poziomy wiarygodności danych
na temat skuteczności metod prewencji nowotworów. Za przekonywująco dowiedzione uznano korzystne efekty karmienia piersią i aktywności fizycznej. Jako prawdopodobne wymieniono ponadto spożywanie żywności zawierającej błonnik pokarmowy, kwas foliowy,
selen, likopen oraz jedzenie owoców. Z drugiej strony za prawdopodobne lub potwierdzone czynniki ryzyka nowotworów uznaje się aflatoksyny, czerwone mięso,
przetwory mięsne, ryby solone na sposób kantoński, nadmierne spożycie soli, arsen w wodzie do picia, alkohol i napoje alkoholowe, nadmierne stosowanie beta-karotenu jako suplementu (nowotwór płuc), dietę bogatą w wapń (rak prostaty) oraz otyłość, w tym szczególnie otyłość brzuszną.
Czytaj pełny tekst artykułu (PDF).
|