r e k l a m a
|
Czy szczupła sylwetka może zależeć od stężeń hormonów płciowych w trakcie cyklu menstruacyjnego?
Anna Merklinger-Gruchała, Peter T. Ellison, Inger Thune, Grażyna Jasieńska
Sugerowany sposób cytowania: Merklinger-Gruchała A, Ellison PT, Thune I, Jasieńska G: Czy szczupła sylwetka może zależeć od stężeń hormonów płciowych w trakcie cyklu menstruacyjnego?. Estetol Med Kosmetol 2012; 2 (Supl. 1): s7.
Zgodnie ze współczesną modą otyłość kobiet jest dużym problemem estetycznym, jednak stanowi ona znacznie większy problem zdrowotny. Przyczyny tej choroby są wieloaspektowe, a jednym z prawdopodobnych czynników wyjaśniających to zjawisko jest poziom apetytu w różnych fazach cyklu menstruacyjnego. Spośród
wszystkich faz cyklu menstruacyjnego, najniższe spożycie energii obserwuje się w fazie okołoowulacyjnej. Istotnie większe spożycie kalorii w diecie notowane jest natomiast w fazie lutealnej w porównaniu z pozostałymi okresami cyklu, tj. dniami okołoowulacyjnymi lub krwawienia miesięcznego oraz fazą folikularną. Większemu spożyciu energii w fazie przedmiesiączkowej, czyli występowaniu tzw. lutealnej hiperfagii, podczas której kobiety spożywają od 90 do 500 kcal/dzień więcej w porównaniu z fazą folikularną, towarzyszą często tzw. zachcianki żywieniowe, czyli zwiększony apetyt na określone (najczęściej słodkie i tłuste) produkty spożywcze. Zmiany w spożyciu energii i składników odżywczych w trakcie cyklu mogą wynikać
ze zmian w stężeniach hormonów jajnikowych. Owariektomia stymuluje spożycie pokarmu i przyrost masy ciała. Efekt ten może być odwrócony poprzez podanie estrogenu, który wykazuje działanie hamujące apetyt. W badaniu przeprowadzonym wśród 186 zdrowych ochotniczek w wieku 24-37 lat, które przez okres jednego cyklu menstruacyjnego codziennie pobierały próbki śliny w celu oznaczenia stężeń hormonów płciowych
(metodą radioimmunologiczną) oraz siedmiokrotnie wypełniły w tym okresie 24-godzinny kwestionariusz żywieniowy wykazano występowanie zjawiska zwiększonego łaknienia w fazie lutealnej cyklu, wyrażonego zwiększoną dzienną wartością kaloryczną diety. Różnica w spożyciu energii pomiędzy fazą folikularną i lutealną cyklu pozytywnie korelowała z przyrostem masy ciała w okresie badania (p<0,05). Potwierdzona
w przeprowadzonym badaniu lutealna hiperfagia może stanowić odpowiedź organizmu na zwiększone wydatki energetyczne w tej fazie cyklu. W fazie przedmiesiączkowej obserwuje się bowiem zwiększenie termogenezy poposiłkowej, tempa metabolizmu w czasie snu, spoczynkowej przemiany materii, a także całkowitych wydatków energetycznych organizmu. Występowanie lutealnej hiperfagii w dłuższym okresie czasu może być odpowiedzialne za nadwagę i otyłość u kobiet w okresie rozrodczym. Zasadne, tak ze zdrowotnego, jak i estetycznego punktu widzenia wydaje się zatem rekomendowanie ograniczania spożycia pokarmu szczególnie w fazie przedmiesiączkowej.
|
r e k l a m a
|