Estetologia Medyczna i Kosmetologia: Home English
Estetologia Medyczna i Kosmetologia
 

Estetologia Medyczna i Kosmetologia

Home | Artykuły | Rada Naukowa | Redakcja | Dla Autorów | Konferencje | Patronaty | Prenumerata | Reklama | Kontakt | English

Reklama Reklama Reklama

r e k l a m a

Reklama

Wyprysk prowokowany przez pokarmy: Hipoteza na temat możliwej roli układowej alergii kontaktowej na hapteny występujące w kosmetykach i pokarmach

Radosław Śpiewak

Sugerowany sposób cytowania: Śpiewak R: Food-provoked eczema: A hypothesis on the possible role of systemic contact allergy to haptens present in both cosmetics and foods. Estetol Med Kosmetol 2011; 1(1): 35-40. DOI: http://dx.doi.org/10.14320/EMK.2011.006

Streszczenie

Chorzy na wyprysk często wiążą nawroty swojej choroby ze spożyciem określonych pokarmów, jednak faktyczny związek z alergenami pokarmowymi udaje się potwierdzić zaledwie w mniejszości przypadków. Niniejszy artykuł przedstawia hipotezę wyjaśniającą związek między wypryskiem a pokarmami w przypadkach, w których nie udaje się wykazać obecności alergii typu I na „klasyczne” alergeny pokarmowe, takie jak białka jaja, mleka, czy orzeszków ziemnych. Zgodnie z proponowaną hipotezą wyprysk w tych przypadkach może być wyrazem alergii opóźnionej na hapteny obecne w produktach spożywczych jako składniki naturalne, zanieczyszczenia lub dodatki spożywcze. Liczne hapteny są zarówno składnikami produktów spożywczych, jak i kosmetyków. W takich warunkach pierwotne uczulenie na hapten może następować na skutek kontaktu skórnego (np. produkty do pielęgnacji skóry), natomiast późniejsze nawroty wyprysku mogą być prowokowane przez spożycie tych samych haptenów w pokarmie (układowy wyprysk kontaktowy). Niniejsza hipoteza może również wyjaśniać przypadki wyprysku nasilanego przez światło wskazując na występowanie w żywności haptenów o właściwościach fotouczulających. Przedstawiona hipoteza łączy nowe odkrycia naukowe i obserwacje kliniczne w celu wyjaśnienia przypadków wyprysku prowokowanego przez pokarmy, których nie da się wyjaśnić w oparciu o obecnie obowiązujące wyobrażenia na temat alergii pokarmowej. Dla potwierdzenia proponowanego związku przyczynowo-skutkowego między haptenami obecnymi w kosmetykach i pokarmach a wypryskiem prowokowanym przez pokarmy niezbędne są jednak dedykowane badania naukowe. Jeśli zostanie on potwierdzony, niezbędne stanie się wprowadzenie stosownych metod diagnostycznych (np. serii testów płatkowych z haptenami pokarmowymi lub dedykowanych testów laboratoryjnych) do rutynowej diagnostyki wyprysku. Wyniki takich badań dostarczą ponadto podstaw naukowych dla przyszłych regulacji prawnych chroniących konsumentów przed narażeniem na dodatki pokarmowe o silnym potencjale uczulającym.

Słowa kluczowe: wyprysk, alergia pokarmowa, alergeny pokarmowe, hapteny, dodatki pokarmowe, składniki kosmetyków

| Abstract | Reprint (PDF) | DOI: 10.14320/EMK.2011.006

Czytaj pełny tekst artykułu (PDF).

r e k l a m a

Reklama

r e k l a m a

Reklama

Bądź na bieżąco - obserwuj nas:

facebook

Google+

Twitter

Reklama Reklama

Portal www.estetologia.pl służy udostępnianiu elektronicznej wersji czasopisma Estetologia Medyczna i Kosmetologia
Open Access, online ISSN 2084-2007; print ISSN 2084-199X, DOI: http://dx.doi.org/10.14320/EstetolMedKosmetol
Wydawca udziela zgody na korzystanie z tego serwisu wyłącznie pod warunkiem akceptacji regulaminu korzystania z serwisu oraz respektowania praw autorskich
© Radosław Śpiewak Instytut Dermatologii (kontakt)
Document created: 5 September 2011, last updated: 9 October 2013