r e k l a m a
|
Wyprysk prowokowany przez pokarmy: Hipoteza na temat możliwej roli układowej alergii kontaktowej na hapteny występujące w kosmetykach i pokarmach
Radosław Śpiewak
Sugerowany sposób cytowania: Śpiewak R: Food-provoked eczema: A hypothesis on the possible role of systemic contact allergy to haptens present in both cosmetics and foods. Estetol Med Kosmetol 2011; 1(1): 35-40. DOI: http://dx.doi.org/10.14320/EMK.2011.006
Streszczenie
Chorzy na wyprysk często wiążą nawroty swojej choroby ze spożyciem określonych pokarmów, jednak faktyczny związek z alergenami
pokarmowymi udaje się potwierdzić zaledwie w mniejszości przypadków. Niniejszy artykuł przedstawia hipotezę wyjaśniającą związek
między wypryskiem a pokarmami w przypadkach, w których nie udaje się wykazać obecności alergii typu I na „klasyczne” alergeny
pokarmowe, takie jak białka jaja, mleka, czy orzeszków ziemnych. Zgodnie z proponowaną hipotezą wyprysk w tych przypadkach może
być wyrazem alergii opóźnionej na hapteny obecne w produktach spożywczych jako składniki naturalne, zanieczyszczenia lub dodatki
spożywcze. Liczne hapteny są zarówno składnikami produktów spożywczych, jak i kosmetyków. W takich warunkach pierwotne uczulenie
na hapten może następować na skutek kontaktu skórnego (np. produkty do pielęgnacji skóry), natomiast późniejsze nawroty wyprysku
mogą być prowokowane przez spożycie tych samych haptenów w pokarmie (układowy wyprysk kontaktowy). Niniejsza hipoteza może
również wyjaśniać przypadki wyprysku nasilanego przez światło wskazując na występowanie w żywności haptenów o właściwościach
fotouczulających. Przedstawiona hipoteza łączy nowe odkrycia naukowe i obserwacje kliniczne w celu wyjaśnienia przypadków wyprysku
prowokowanego przez pokarmy, których nie da się wyjaśnić w oparciu o obecnie obowiązujące wyobrażenia na temat alergii pokarmowej.
Dla potwierdzenia proponowanego związku przyczynowo-skutkowego między haptenami obecnymi w kosmetykach i pokarmach
a wypryskiem prowokowanym przez pokarmy niezbędne są jednak dedykowane badania naukowe. Jeśli zostanie on potwierdzony,
niezbędne stanie się wprowadzenie stosownych metod diagnostycznych (np. serii testów płatkowych z haptenami pokarmowymi
lub dedykowanych testów laboratoryjnych) do rutynowej diagnostyki wyprysku. Wyniki takich badań dostarczą ponadto podstaw
naukowych dla przyszłych regulacji prawnych chroniących konsumentów przed narażeniem na dodatki pokarmowe o silnym potencjale
uczulającym.
Słowa kluczowe: wyprysk, alergia pokarmowa, alergeny pokarmowe, hapteny, dodatki pokarmowe, składniki kosmetyków
| Abstract | Reprint (PDF) | DOI: 10.14320/EMK.2011.006
Czytaj pełny tekst artykułu (PDF).
|
r e k l a m a
|